Ishijadični živac je najveći pojedinačni živac u ljudskom tijelu; kreće se sa svake strane donje kralježnice duboko u stražnjicu u stražnji dio bedra i sve do stopala. On ima ključnu ulogu u povezivanju kralježnice s mišićima nogu i stopala.

Bilo koja vrsta boli i / ili neuroloških simptoma koji se osjećaju duž bedrenog živca naziva se išijas.

Postoje dva korijena živaca koji izlaze iz lumbalne kralježnice (L4 i L5) i tri koja izlaze iz sakralnog segmenta (S1, S2 i S3). Svih pet živaca skuplja se zajedno kako bi formiralo bedreni živac, a zatim se opet razgranalo u nozi kako bi isporučilo motorne i senzorne funkcije određenim odredištima u nozi i stopalu.

Kako se oštećuje bedreni živac

Išijas je najčešće uzrokovan nekom vrstom kompresije spinalnog živca u donjem dijelu leđa. Medicinski izraz za išijas je lumbalna radikulopatija ili radikularna bol, što ukazuje da simptomi potječu od radikularnog živca u kralježnici.

Specifični simptomi će biti različiti ovisno o tome koji je živac zahvaćen i koliko je komprimiran. Niz problema s donjim dijelom leđa može dovesti do bolova koji se šire uz bedreni živac. Najčešće je bol išijasa uzrokovana kada je L5 ili S1 živčani korijen u donjoj kralježnici nadražen hernijom diska.

Živčani korijeni koji izlaze iz kralježnice u obliku ishijadičnog živca su iznimno osjetljivi, a unutarnji dio diska sadrži proteine koji su upalni i lako iritiraju živac. Kada se to dogodi, bol prodire u stražnji i dio bedra, a povremeno se može protezati sve do stopala. Utrnulost, trnci i / ili osjećaj pečenja ili bockanja također su uobičajeni simptomi išijasa.

Najčešći simptomi kompresije ishijadičnog živca

Najčešći oblik boli u nozi od bedrenog živca karakteriziraju sljedeći simptomi:

  • Pojavljuje se u jednoj nozi (ne obje)
  • Počinje u donjem dijelu leđa ili stražnjici i proteže se niz bedro i obično potkoljenice i / ili stopala
  • Obično se doživljava kao oštra bol, za razliku od tupe boli.
  • Riječi koje ljudi često koriste za opisivanje bola u području ishijadičnog živca uključuju peckanje, žarenje, oštru bol, koja je obično gora kada se mirno stoji, a jenjava kako osoba leži ili hoda.

Osim boli, drugi uobičajeni simptomi uključuju pritisak, obamrlost, peckanje ili osjećaj bockanja koji se proteže niz nogu. Može također biti prisutna slabost nogu ili stopala.

Išijas je zapravo simptom, a ne dijagnoza. Termin doslovno znači da pacijent ima bolove u nozi koja je posljedica kompresije ishijadičnog živca. Dijagnoza je ono što uzrokuje kompresiju (npr. Hernija diska).

Pogledajte koji su to uzroci nastanka išijasa >