Išijalgija/išijas je bolest koja pogađa sve više populacije, a odnosi se na britku bol koja se pojavljuje duž živca koji se naziva ishijadični živac koji se proteže od donjeg dijela leđa, kukova i dužinom cijele noge stoga ne iznenađuje što se radi o najdebljem i najduljem živcu koji se nalazi u ljudskom tijelu.

Bolest išijasa se najčešće pojavljuje onda kada disk (nalazi se između slabinskih (lumbalnih) kralježaka) pritišće dio ishijadičnog živca. Disk, kada stoji u normalnom položaju, ne dolazi u kontakt sa strukturama živaca, no kada isklizne iz svog položaja (prolabira), pritišće živac što prouzrokuje bolove. Ishijadični živac je zapravo mješoviti živac koji daje osjetne i motorne podražaje što znači da se pri svakom pritisku na njega razvijaju osjetni i motorni bolovi od kojih su najpopularniji bolovi u nozi (utrnulost) te mišićna slabost.

Iako je bol koju povezujemo s išijasom jaka, većina pacijenata se može riješiti boli u liječenju tretmanima u nekoliko tjedana. Kod onih kod kojih bol nastavi biti kontinuirana čak i nakon šest tjedana od početka liječenja bit će potrebna operacija kojom će se onemogućiti pritisak diska na živac.

Išijalgija (išijas) je bolest jedne vrste neuralgije, a pokazuje se kao bol koja se pojavljuje (i javlja) u području gdje živac inervira. Bolovi se javljaju kada se vrši pritisak na ishijadičan živac na mjestu gdje se on pruža iz leđne moždine. Isti taj pritisak može biti i posljedica prolapsa diska ili spondiloze.

Ono što je važno spomenuti i imati na umu jest da trajanje simptoma išijasa se može skratiti tako što ćete izbjegavati aktivnosti koje utječu na pojavu ovakvih karakterističnih bolova te strpljenjem i odmorom. Ukoliko je to potrebno savjetuje se uzimanje bolovanja jer nema smisla ponavljati radnje koje uzrokuju bolove prilikom trajanja terapije. Vaše zdravlje i općenito zdravlje leđa vam moraju biti prioritet.

Pogledajte koji su to uzroci išijasa >