Išijas je bolno stanje koje utječe na kralježnicu i noge, a često uzrokuje jake bolove u leđima. Mnogi ljudi koji pate od išijasa traže načine za ublažavanje bolova i poboljšanje kvalitete života. Jedna od učinkovitih metoda koja se često koristi za olakšavanje bolova u leđima je masaža. Masaža može pomoći ublažiti upalu, poboljšati cirkulaciju i smanjiti napetost mišića, te time utjecati na uzroke išijasa. U ovom članku, saznajte kako masaža može pomoći kod išijasa, koje vrste masaže su najbolje, i kako se pripremiti za masažu kako biste dobili najbolje rezultate.

Kako masaža pomaže kod išijasa?

Sigurno ste se već susreli s bolovima u donjem dijelu leđa, možda ste osjetili oštru bol koja se spušta niz stražnju stranu noge i možda ste primijetili da se ti bolovi javljaju kada sjedite ili stojite u jednom položaju dulje vrijeme. U takvim slučajevima, velika je vjerojatnost da patite od išijasa – stanja koje je uzrokovano pritiskom na ishijadični živac u donjem dijelu leđa.

Masaža može biti vrlo učinkovita metoda za ublažavanje bolova uzrokovanih išijasom.

Saznajte koje su sve dobrobiti masaže te kako masaža pomaže za išijas: 

  1. Smanjuje upalu: Išijas je često uzrokovan upalom ishijadičnog živca, koja može dovesti do boli i ograničenja pokretljivosti. Masaža može pomoći kod smanjenja upale tako što potiče protok krvi i limfnih tekućina u području koje se masira. Kada se protok krvi poboljša, hranjive tvari i kisik stižu do stanica koje su oštećene i potiču proces zacjeljivanja. Masaža također pomaže u uklanjanju toksina iz tijela, što smanjuje upalu i ubrzava proces ozdravljenja.
  2. Smanjuje napetost mišića: Išijas često uzrokuje napetost mišića u području leđa, zdjelice i nogu. Napeti mišići mogu uzrokovati pritisak na živce kralježnice i pogoršati bol. Masaža pomaže u opuštanju tih mišića, čime se smanjuje pritisak na živce i olakšava bol. Masaža također poboljšava opću pokretljivost i fleksibilnost mišića, što može smanjiti rizik od daljnjih ozljeda.
  3. Poboljšava cirkulaciju: Masaža poboljšava cirkulaciju krvi u mišićima, što pomaže u uklanjanju toksina iz tijela i donosi hranjive tvari u područje koje se masira. Kada se protok krvi poboljša, mišići dobivaju više kisika i hranjivih tvari, što pomaže u smanjenju boli i u poticanju zacjeljivanja. Također, poboljšana cirkulacija krvi može pomoći u smanjenju upale.
  4. Smanjuje stres: Išijas može biti uzrokovan stresom, a masaža je poznata po tome što pomaže u smanjenju stresa i opuštanju tijela i uma. Kada je tijelo pod stresom, mišići se stežu i mogu uzrokovati bol. Masaža pomaže opustiti mišiće i smanjiti napetost, čime se smanjuje bol i poboljšava opće stanje mišića i tijela.
  5. Povećava fleksibilnost: Išijas može uzrokovati smanjenu pokretljivost i fleksibilnost. Masiranjem tog bolnog područja može se povratiti pokretljivost i fleksibilnost te poboljšati opće stanje mišića i zglobova.

Pročitaj više o najboljim lijekovima za išijas. 

Išijas masaže

Saznajte u nastavku više o različitim vrstama masaže koje mogu pomoći kod išijasa i kako djeluju na tijelo:

  1. Masaža dubokog tkiva je vrsta masaže koja se fokusira na dublje slojeve mišića i vezivnog tkiva. Ova vrsta masaže koristi pritisak i kretanje koje ide prema unutra, čime se djeluje na mišićna vlakna koja su obično teško dostupna drugim vrstama masaže. Masaža dubinskog tkiva se obično provodi korištenjem dugih, sporih i snažnih pokreta, uz upotrebu laktova, šakama, prstiju i drugih dijelova tijela kako bi se uklonile napetosti u mišićima i uklonili bolovi. Međutim, važno je napomenuti da ova vrsta masaže može biti vrlo intenzivna i bolna, a neke osobe mogu osjetiti nelagodu tijekom masaže. Stoga, prije nego što se odlučite za ovu vrstu masaže, savjetujte se sa svojim terapeutom o tome da li je to prava opcija za vas i vaše stanje.
  2. Masaža akupresurom – ova masaža koristi pritisak na određene točke na tijelu koje se nalaze na meridijanima, što su putovi za protok životne energije (chi) u tijelu. Ako patite od išijasa, pritisak na određene točke može pomoći u oslobađanju napetosti oko ishijadičnog živca, smanjenju upale i poboljšanju protoka krvi.
  3. Masaža trigger točaka – ova masaža se fokusira na masažu specifičnih točaka na tijelu koje uzrokuju bolove kod išijasa. Te točke su poznate kao trigger točke, a kada se pritisnu, mogu uzrokovati bol u različitim dijelovima tijela, uključujući donji dio leđa, noge i stopala. Cilj ove masaže je da se oslobode te trigger točke, što može smanjiti pritisak na ishijadični živac i smanjiti bolove.
  4. Masaža istezanja – ova vrsta masaže kombinira masažu s pasivnim istezanjem kako bi se smanjila napetost u mišićima i povećala fleksibilnost. Cilj ove masaže je da se poboljša opća pokretljivost i smanji bol kod išijasa. Masaža istezanja također može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju protoka krvi u tijelu.
  5. Masaža limfnih čvorova – ova masaža se usredotočuje na nježnu masažu limfnih čvorova u tijelu. Limfni čvorovi su mali organi koji pomažu u filtriranju tekućine koja se nakuplja u tijelu, a koja se naziva limfa. Masaža limfnih čvorova može pomoći u uklanjanju toksina iz tijela i smanjenju upale, što može ublažiti bolove koji se javljaju kod išijasa.

Kada treba izbjegavati masažu kod išijasa?

Išijas može uzrokovati bol i nelagodu u donjem dijelu leđa i nogama, što može biti jako neugodno za pacijente. Masaža je jedan od prirodnih tretmana koji se često preporučuju za ublažavanje boli kod išijasa, ali postoje situacije u kojima se masaža treba izbjegavati ili primjenjivati oprezno.

Jedna od situacija u kojima se masaža ne preporučuje je kada je išijas uzrokovan ozljedom, uganućem ili drugom akutnom stanju. Masaža može pogoršati stanje i uzrokovati veću bol, oticanje ili druge ozljede. Stoga, ako osjetite oštru bol ili drugi alarmantni simptom, najbolje je konzultirati se s liječnikom prije nego što se odlučite za masažu.

Također, masaža se ne preporučuje u slučaju upale i infekcije, jer to može pogoršati stanje. Isto tako, ako imate bilo kakve ozljede na području leđa ili nogu, potrebno je izbjegavati masažu, sve dok se ozljede ne zacijele.

Ukratko, masaža može biti učinkovita kod ublažavanja boli uzrokovane išijasom, ali treba biti oprezan i izbjegavati je u situacijama kada bi mogla pogoršati stanje ili uzrokovati daljnje ozljede.

Kombinacija masaže i drugih terapija za ublažavanje boli

Masaža prirodnim kremama može pomoći ublažiti bol i simptome povezane s išijasom. Kreme koje se koriste za masažu mogu sadržavati sastojke poput mentola, eukaliptusa ili kamfora, koji imaju analgetski učinak i pomažu u smanjenju upale. Jedna od takvih upravo je Acuraflex krema.

Sastojci kreme Acuraflex su isključivo biljnog podrijetla, a osim biljnih ekstrakata sadrže vitamine, minerale i esencijalna ulja. Uz djelovanje na određeno bolno i upaljeno područje, prirodna formula Acuraflex ima širok spektar učinaka na sve organe i dijelove tijela. Ne uzrokuje nuspojave, njeguje kožu i ugodnog je mirisa.