Išijas, bol koja se proteže od donjeg dijela leđa do noge, česta je tegoba tijekom trudnoće. To je zbog rasta maternice koja pritišće živce u donjem dijelu leđa, uz povećanu proizvodnju hormona relaksina koji omekšava zglobove i ligamente u tijelu. Išijas u trudnoći može biti izuzetno bolan i nelagodan, uzrokujući otežanu pokretljivost što utječe na svakodnevne aktivnosti trudnice. Međutim, postoje načini za ublažavanje simptoma išijasa tijekom trudnoće. U ovom članku, istražit ćemo uzroke i simptome išijasa u trudnoći te dati neke savjete kako ublažiti bol i nelagodu. 

Zašto se javlja išijas u trudnoći?

Išijas u trudnoći je stanje koje se javlja zbog pritiska rastuće maternice na živce u donjem dijelu leđa, što uzrokuje bol koji se širi duž bedara i nogu. Ovaj pritisak može dovesti do upale ili iritacije živca, što dodatno povećava bol i nelagodu.

Povećana proizvodnja hormona relaksina, koja je karakteristična za trudnoću, također može doprinijeti pojavi išijasa. Ovaj hormon opušta zglobove i ligamente u tijelu kako bi se omogućio lakši i sigurniji porod djeteta, ali uz to i omekšava i mišiće koji podržavaju kralježnicu, što može dovesti do lošije podrške kralježnice. Kao rezultat toga, trudnice često pate od bolova u donjem dijelu leđa i nogama.

Osim toga, žene koje već imaju problema s kralježnicom, poput diskus hernije ili skolioze, ili koje su pretile ili imaju lošu posturu, mogu biti podložnije razvoju išijasa tijekom trudnoće. Aktivnosti koje zahtijevaju dugo stajanje ili sjedenje, nedostatak vježbanja i loša prehrana također mogu doprinijeti pojavi išijasa tijekom trudnoće.

Saznaj kako liječiti išijas na prirodan način. 

Išijas u trudnoći – simptomi

Simptomi išijasa u trudnoći mogu varirati od osobe do osobe, ali uobičajeni simptomi uključuju:

 1. Bol u donjem dijelu leđa – Bol se obično javlja u lumbalnom dijelu kralježnice, ali može se proširiti i na stražnju stranu bedra, listove i stopala.
 2. Trnci i utrnulost – Osjećaj trnaca i utrnulosti može se pojaviti u području stražnjice, bedra, listova i stopala.
 3. Slabost – Osjećaj slabosti u nogama i stopalima može se pojaviti kao posljedica iritacije živaca.
 4. Teškoće u kretanju – Bol i nelagoda mogu otežati hodanje, stajanje, sjedenje i druge uobičajene aktivnosti.
 5. Poteškoće u spavanju – Bol i nelagoda mogu otežati pronalaženje ugodnog položaja za spavanje.
 6. Ograničena pokretljivost – Išijas u trudnoći može otežati savijanje, okretanje i druge pokrete tijela.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma tijekom trudnoće, važno je posjetiti liječnika ili stručnjaka za rehabilitaciju kako bi se utvrdila dijagnoza i započelo liječenje. U nekim slučajevima, bol i nelagoda mogu biti tako jaki da ometaju svakodnevne aktivnosti, pa se preporučuje da se što prije obratite stručnjaku za pomoć i ublažavanje simptoma. 

Liječenje išijasa u trudnoći

Liječenje išijasa u trudnoći ovisi o ozbiljnosti simptoma i individualnim potrebama svake trudnice. U većini slučajeva, liječenje uključuje kombinaciju promjena u načinu života, vježbanja i terapijskih metoda za ublažavanje boli i nelagode.

Evo nekoliko načina liječenja išijasa u trudnoći:

 1. Fizikalna terapija – Fizioterapeut može pomoći da istegnete mišiće koji podržavaju kralježnicu te savjetovati vježbe koje će vam pomoći ojačati mišiće leđa i trbuha. Također može koristiti razne terapijske metode poput masaže, topline i hladnoće te električne stimulacije kako bi se ublažila bol i poboljšala cirkulacija.
 2. Promjene u načinu života – Promjene u načinu života tiče se prehrane, vježbanja i pravilnog držanja tijela čime se također može imati utjecati na ublažavanje boli i nelagode. Primjerice, trudnice bi trebale izbjegavati sjedenje ili stajanje u istom položaju dulje vrijeme, pa bi se trebale češće ustajati i kretati, kao i izbjegavati teške terete.
 3. Opuštanje i istezanje – Korištenje tehnika opuštanja poput meditacije, joge ili dubokog disanja, može pomoći u smanjenju stresa i napetosti u mišićima. Istovremeno, redovito istezanje mišića koji podržavaju kralježnicu može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i pokretljivosti kralježnice.
 4. Korištenje podrške – Korištenje jastuka ili posebnih jastučića za sjedenje ili spavanje može pomoći u održavanju pravilne posture tijela i smanjenju pritiska na živce u donjem dijelu leđa.
 5. Lijekovi – U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti korištenje lijekova protiv bolova ili protuupalnih lijekova kako bi se ublažili simptomi išijasa. Međutim, važno je imati na umu da se neki lijekovi ne preporučuju tijekom trudnoće pa bi trebali razgovarati s liječnikom o sigurnosti primjene.
 6. Korištenje prirodnih proizvoda, kao npr. Acuraflex kreme za išijas, može biti jedna od opcija za ublažavanje simptoma boli i nelagode u donjem dijelu leđa i nogama tijekom trudnoće. Prirodni sastojci Acuraflex kreme između ostalog uključuju mentol, kamfor, ulje eukaliptusa i kapsaicin. Sve su to sastojci koji mogu pomoći u smanjenju upale, poboljšanju cirkulacije krvi i ublažavanju boli.

Kako izbjeći išijas tijekom trudnoće: prevencija i savjeti

Iako ne postoji siguran način da se spriječi išijas u trudnoći, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od razvoja boli i nelagode:

 1. Vježbajte redovito: Vježbe za jačanje mišića leđa i trbuha mogu pomoći u održavanju fleksibilnosti kralježnice i smanjenju rizika od išijasa. Međutim, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom prije nego što započnete bilo kakav novi program vježbanja.
 2. Držite se zdrave prehrane: Važno je održavati uravnoteženu prehranu tijekom trudnoće kako biste osigurali potrebne hranjive tvari za vas i vašu bebu. To također može pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu koji mogu doprinijeti boli u leđima.
 3. Pazite na posturu tijela: Pridržavanje ispravnog držanja tijela može pomoći u smanjenju pritiska na kralježnicu i smanjenju rizika od išijasa. Držite se uspravno s ramenima opuštenim, a prilikom sjedenja koristite jastuk za potporu leđima.
 4. Održavajte zdravu težinu: Prekomjerna težina može povećati pritisak na kralježnicu, pa održavanje zdrave težine tijekom trudnoće može pomoći u smanjenju rizika od išijasa.
 5. Nosite udobnu odjeću: Izbjegavajte nošenje uske odjeće koja može ograničiti vašu pokretljivost i povećati pritisak na kralježnicu.
 6. Odmorite se: Ako osjećate bol ili nelagodu, odmorite se koliko je god potrebno. Previše aktivnosti može pogoršati bol u leđima i povećati rizik od išijasa.