Išijas je bolno stanje koje se javlja kada je ishijadični živac (lat. nervus ischiadicus) stisnut ili upaljen. Ova vrsta boli obično se širi kroz stražnji dio bedra, pa sve do stopala. Osobe koje boluju od išijasa često opisuju bol kao probadanje, peckanje ili utrnulost. Iako može biti vrlo neugodno, išijas se može uspješno liječiti primjenom različitih terapija. U ovom članku donosimo savjete i vježbe koje će vam pomoći ublažiti bol kod išijasa. Dakle, ako vas muči išijas, nastavite čitati kako biste saznali koje su najbolje terapije za ublažavanje boli išijasa i kako ih primijeniti kod kuće.

Kako liječiti išijas?

Liječenje išijasa ovisi o uzroku boli, no u većini slučajeva terapija uključuje kombinaciju odmora, lijekova za ublažavanje boli i upale, fizikalne terapije, istezanja i vježbi za jačanje mišića leđa i nogu. U nekim slučajevima, ako je bol izazvana diskus hernijom ili drugim problemom koji pritišće živac, može biti potrebna kirurška intervencija. Osim toga, važno je pravilno se brinuti o sebi i izbjegavati aktivnosti koje mogu pogoršati stanje. U nekim slučajevima, prirodni (alternativni) tretmani kao što su akupunktura, masaža ili kiropraktika mogu pomoći ublažiti bol i poboljšati opće stanje. U svakom slučaju, ako osjećate bol u donjem dijelu leđa ili u nogama, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili dijagnozu i pravilnu terapiju.

Prirodni tretmani za išijas

Liječenje išijasa može biti dugotrajno, a ponekad i skupo. Srećom, postoje i prirodni načini liječenja išijasa koji mogu biti jednako učinkoviti kao i klasični tretmani.

 • Jedan od prirodnih načina liječenja išijasa je vježba. Postoje vježbe za išijas koje mogu pomoći u opuštanju mišića, čime se može smanjiti pritisak na ishijadični živac. Također postoje vježbe koje su usmjerene na istezanje mišića i poboljšanje fleksibilnosti, s ciljem kako bi se ublažila bol i postigla bolja pokretljivost.

U nastavku provjerite koje vježbe trener Alex savjetuje za ublažavanje bolova kod išijasa:

 • Drugi prirodni tretman za išijas je akupunktura. Ova drevna kineska praksa uključuje umetanje tankih igala na određene točke tijela kako bi se oslobodila energija i potaknulo tijelo da se izliječi. Akupunktura se pokazala vrlo učinkovitom kod ublažavanja boli kod osoba koje boluju od išijasa.
 • Masaža je također jedan od tretmana koji može pomoći ublažiti bol, smanjiti napetost mišića i poboljšati cirkulaciju u tijelu. Tražite iskusnog terapeuta koji će znati kako ciljati bolna područja.
 • Također postoje i određene biljke koje se mogu koristiti kao prirodni lijek za išijas. Primjerice, kapsaicin, tvar koja se nalazi u ljutim paprikama, ima prirodna analgetska svojstva koja mogu ublažiti bol kod išijasa. Ostale biljke koje se mogu koristiti za liječenje išijasa uključuju đumbir i kurkumu.

Upravo se Acuraflex kapsule i krema ističu među raznim proizvodima na tržištu jer sadrže pravilan, djelotvoran omjer biljaka (kurkuma, đumbir, kapsaicin, eukaliptus…), vitamina, minerala, antioksidansa te ljekovitih esencijalnih ulja ekstrakcije visoke kakvoće. Kapsule i krema ne izazivaju nuspojave i mogu se kombinirati s drugim lijekovima.

Saznajte više o tome kako Acuraflex proizvod mogu pomoći kod išijasa. 

Borba protiv išijasa: Savjeti za ublažavanje boli

​​Išijas se često opisuje kao bol u donjem dijelu leđa koja se širi prema stražnjici i nogama. To može uzrokovati ukočenost, trnce, slabost i peckanje, što može biti izuzetno neugodno i ometati svakodnevne aktivnosti.

U nastavku donosimo savjete kako biste ublažili bolove te spriječili daljnje probleme uzrokovane išijasom:

 1. Odmorite se i izbjegavajte prekomjerno naprezanje – Pokušajte smanjiti tjelesnu aktivnost koja može pogoršati bol. Izvođenje laganih aktivnosti kao što su hodanje ili plivanje, može pomoći u održavanju mišića fleksibilnim i pomažu u poboljšanju općeg zdravlja.
 2. Primjenite toplo-hladne obloge – Korištenje obloga s toplom ili hladnom vodom, na području gdje se osjeća bol, može pomoći u smanjenju boli i upale.
 3. Probajte s istezanjem – Istezanje prije spavanja može pomoći u smanjenju boli. Pokušajte se istezati polako i nježno i ne pretjerujte.
 4. Koristite ortopedska pomagala – Korištenje jastuka za sjedenje, podložaka za ležanje, potpore za leđa ili drugih ortopedskih pomagala može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju općeg stanja.
 5. Pijte dovoljno vode – Unos dovoljno tekućine može pomoći u sprječavanju dehidracije i poboljšati opću hidrataciju tijela.
 6. Koristite dodatne prehrani – prirodni lijekovi, poput Acuraflexa sadrže kombinaciju biljaka s važnim vitaminima i mineralima čije djelovanje omogućuje blagotvoran učinak na ukočenost i bol.
 7. Posjetite liječnika – Ako bol ne nestane nakon nekoliko dana ili se pogoršava, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. On će vam pomoći u odabiru najbolje terapije za vaše stanje.

Zapamtite da je išijas vrlo bolno stanje, stoga je važno pravilno se brinuti o sebi i posvetiti se oporavku. Pravilna terapija i način života mogu pomoći da se bol ukloni te se ubrza proces oporavka.