Kronični išijas je stanje koje utječe na mnoge ljude diljem svijeta. Ova bolest karakterizira bol koja se proteže od donjeg dijela leđa do noge, a ponekad čak i do stopala. Išijas može biti izuzetno bolan i utjecati na kvalitetu života pojedinca, ometajući svakodnevne aktivnosti i ograničavajući kretanje. Kronični išijas se razlikuje od akutnog išijasa po tome što se simptomi javljaju tijekom dužeg vremenskog razdoblja, obično više od 3 mjeseca. U ovom članku ćemo se baviti kroničnim išijasom, njegovim uzrocima, simptomima i mogućim tretmanima. Također ćemo istražiti načine kako pojedinci mogu smanjiti rizik od razvoja kroničnog išijasa te kako mogu ublažiti simptome kada se pojave.

Kako prepoznati kronični išijas?

Kronični išijas karakterizira bol u donjem dijelu leđa koja se širi niz nogu, obično na jednu stranu tijela. Simptomi mogu varirati ovisno o tome koji su živci zahvaćeni. Evo nekih od uobičajenih znakova i simptoma koji ukazuju na kronični išijas:

 1. Bol koja se proteže niz jednu stranu tijela – obično se javlja u donjem dijelu leđa, stražnjici, bedru, listu ili stopalu.
 2. Trnci ili utrnulost – Osjećaj trnaca ili utrnulosti može se pojaviti u nozi, stopalu ili prstima.
 3. Slabost mišića – Osjećaj slabosti mišića u nozi ili stopalu može se javiti zbog kompresije živca.
 4. Poteškoće pri kretanju – Bol i oštećenje živaca mogu otežati hodanje, stajanje ili sjedenje.
 5. Otežano sjedenje – Bol i nelagoda mogu se pojaviti prilikom sjedenja na tvrdoj podlozi ili dugotrajnog sjedenja.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, trebali biste potražiti savjet liječnika ili specijaliste za bolove u leđima kako biste utvrdili je li uzrok upravo kronični išijas. Liječnik će vas pregledati, možda će zatražiti dijagnostičke testove poput rendgenskih snimaka, CT skeniranja ili MRI snimaka kako bi se utvrdilo koji je uzrok vaše boli.

Provjerite koliko dugo traje išijas? 

Kronični išijas – liječenje

Kronični išijas može se liječiti na različite načine, ovisno o težini i uzroku bolesti. U nekim slučajevima, liječenje se može sastojati od kombinacije različitih terapija. Ovdje su neke uobičajene metode liječenja kroničnog išijasa:

 1. Lijekovi: Lijekovi protiv bolova, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), mogu pomoći u ublažavanju boli i upale. Liječnik može također propisati jače lijekove, kao što su opioidi, ako NSAID lijekovi nisu dovoljni.
 2. Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može pomoći u jačanju mišića i poboljšanju fleksibilnosti. Fizikalni terapeut može preporučiti specifične vježbe koje će vam pomoći u smanjenju boli i poboljšanju funkcije.
 3. Epiduralne injekcije: Epiduralne injekcije su učinkovite u smanjenju boli i upale kod kroničnog išijasa. Ova metoda uključuje ubrizgavanje kortikosteroida u epiduralni prostor oko živčanog korijena.
 4. Kirurški zahvat: U rijetkim slučajevima, kirurški zahvat može biti potreban za uklanjanje uzroka kroničnog išijasa, kao što su hernija diska ili spinalna stenoza. Kirurški zahvat se obično razmatra tek nakon što se isprobaju druge metode liječenja.
 5. Akupunktura: Akupunktura može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju cirkulacije krvi. U ovoj tradicionalnoj kineskoj medicinskoj tehnici, tanki igle se umeću u određene točke na tijelu s ciljem ublažavanja boli.
 6. Prirodni tretmani: Prirodni tretmani, kao što su primjena topline ili hladnoće, masaža, biljni pripravci i prehrambene smjernice, također mogu pomoći ublažiti simptome kroničnog išijasa. Međutim, važno je razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što počnete koristiti bilo koju od ovih metoda.

Prirodni tretmani za kronični išijas

Prirodni tretmani za kronični išijas mogu pomoći u ublažavanju boli i upale, poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju stresa. U nastavku su neki prirodni tretmani koje možete pokušati kod kuće:

 1. Primjena topline i hladnoće: Toplina može pomoći u ublažavanju boli i opuštanju mišića, dok hladnoća može pomoći ublažiti upalu. Možete primijeniti toplinu ili hladnoću na bolno područje nekoliko puta dnevno, ovisno o tome što vam najbolje odgovara.
 2. Masaža: Masaža može pomoći kod ublažavanja boli, pri opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije krvi. Možete potražiti usluge profesionalnog masera ili naučiti masažne tehnike koje možete primijeniti kod kuće.
 3. Vježbe istezanja: Vježbe istezanja mogu pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju boli. Pokušajte s vježbama poput istezanja stražnje lože ili istezanja bedara.

Saznajte koje vježbe za ublažavanje išijasa preporučuje trener Alex:

 1. Joga: Joga može doprinijeti jačanju mišića, poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju stresa. Postoje određene pozicije koje se posebno preporučuju za ublažavanje boli kod kroničnog išijasa.
 2. Prehrana: Zdrava prehrana uvelike može utjecati na smanjenje upale i time poboljšati opće zdravlje. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate antioksidansima, kao što su voće i povrće, te hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos i orasi.
 3. Biljni pripravci: Postoje neke biljke koje imaju prirodna protuupalna svojstva i mogu pomoći ublažiti bol kod kroničnog išijasa. Primjerice, đumbir i kurkuma su dvije biljke koje imaju snažna protuupalna svojstva.

S obzirom na brojne nuspojave koje mogu izazivati uzimanje farmaceutskih lijekova ne čudi da se mnogi ljudi okreću biljnim pripravcima i prirodnim proizvodima koji također mogu biti učinkoviti kod ublažavanje bolova. Jedan od takvih proizvoda je Acuraflex, kojeg čine kapsule i krema za bolju pokretljivost. Acuraflex proizvodi sadrže biljne sastojke, poput kurkumina, đumbira, aloe vere koji djeluju protuupalno. Prirodne lijekove poput Acuraflexa, liječnici samostalno prepisuju kod blažih simptoma ili početnog stadija išijasa te u srednjim i težim slučajevima kao nadopuna terapiji farmaceutskim lijekovima.