Sigurno ste čuli za kurkumu – začin koji se često koristi u azijskoj kuhinji. No jeste li znali da se kurkuma također može koristiti kao prirodni lijek za išijas? Išijas je bolno stanje koje može uzrokovati nelagodu, ograničenu pokretljivost i narušiti kvalitetu života. U ovom članku istražujemo učinkovitost kurkume u ublažavanju simptoma išijasa, kao i načine na koje se može koristiti kao prirodni tretman za ovaj problem. Saznajte kako kurkuma može pomoći ublažiti bol i upalu te poboljšati zdravlje. 

Što je kurkuma?

Kurkuma je začin i biljka porijeklom iz južne Azije, koja se često koristi u pripremi hrane, posebno u kuhinjama Indije, Tajlanda i drugih azijskih zemalja. Botanički naziv za kurkumu je Curcuma longa, a naziv začina na engleskom jeziku je “turmeric”. Kurkuma ima intenzivnu žutu boju i laganu aromu, a daje okus i boju mnogim azijskim jelima, kao što su curry i riža. Kurkuma se također koristi u tradicionalnoj medicini, a proučava se zbog svog potencijalnog pozitivnog učinka na zdravlje, posebno zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

Kurkuma kao prirodni lijek za išijas

Kurkuma se istražuje zbog svojih protuupalnih i analgetskih svojstava, što znači da bi mogla imati potencijal za ublažavanje simptoma išijasa. Išijas je uzrokovan upalom živca i često se manifestira kao jaka bol u donjem dijelu leđa, stražnjici i nogama. Uzroci išijasa mogu uključivati diskus herniju, spinalnu stenozu, traumu i druge faktore.

Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima prirodna protuupalna svojstva koja bi mogla pomoći u smanjenju upale koja uzrokuje bol u išijasu. Također, kurkumin se povezuje s poboljšanjem protoka krvi i smanjenjem oksidativnog stresa u tijelu, što bi moglo pomoći u oporavku i smanjenju boli povezane s išijasom.

Smatra se da kurkuma djeluje na išijas na više načina: 

  1. Smanjuje upalu: Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima prirodna protuupalna svojstva koja mogu smanjiti upalu i bol koju uzrokuje išijas. Upalni proces koji se događa u blizini živca kod išijasa, može biti smanjen uzimanjem kurkume koja može blokirati djelovanje upalnih medijatora.
  2. Smanjuje oksidativni stres: Kurkumin također ima antioksidacijska svojstva koja mogu pomoći u zaštiti živčanih stanica od oksidativnog stresa i oštećenja. Oksidativni stres može doprinijeti razvoju i pogoršanju simptoma išijasa.
  3. Smanjuje osjećaj boli: Kurkumin može povećati razine neurotransmitera u mozgu, kao što su serotonin i dopamin, koji mogu pomoći u smanjenju osjećaja boli i poboljšanju raspoloženja.
  4. Smanjuje potrebu za lijekovima: Korištenje kurkume za liječenje išijasa može smanjiti potrebu za lijekovima protiv bolova, koji mogu imati nuspojave.

S obzirom na to da je išijas složen poremećaj, važno je uzeti u obzir sve čimbenike koji doprinose simptomima. Kurkuma može biti korisna kao dodatak drugim metodama liječenja, kao što su vježbe, masaža i fizikalna terapija. 

Kako koristiti kurkumu za liječenje išijasa?

Kurkuma je prirodni lijek koji se koristi u tradicionalnoj medicini već tisućama godina, a danas je dostupna u obliku dodataka prehrani, kapsula, praha i ulja. Evo nekoliko načina kako se kurkuma može koristiti za liječenje išijasa:

  1. Kurkuma u obliku dodataka prehrani: Kurkuma se može uzimati u obliku dodataka prehrani u kapsulama ili tabletama. Ovi dodaci prehrani obično sadrže standardizirani ekstrakt kurkume s visokim udjelom kurkumina, koji je glavni aktivni spoj u kurkumi. Preporučena doza za dodatak prehrani ovisi o koncentraciji kurkumina i drugim sastojcima u proizvodu, stoga se preporučuje konzultirati se s liječnikom ili farmaceutom prije uzimanja ovog oblika kurkume.
  2. Kurkuma u prahu: Kurkuma kao začin se može dodati u različita jela, poput juha, umaka, riža i drugih jela. Važno je napomenuti da kurkuma u prahu ima nižu koncentraciju kurkumina u odnosu na ekstrakt, stoga će vjerojatno biti potrebno veća količina kurkume u prahu kako bi se postigao terapijski učinak.
  3. Ulje kurkume: Kurkuma ulje je također dostupno kao dodatak prehrani. Može se uzimati oralno ili se nanositi izravno na kožu u području gdje se javlja bol zbog išijasa.
  4. Čaj od kurkume: Čaj se može napraviti od svježe kurkume ili kurkume u prahu. Dodajte kurkumu u kipuću vodu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Za bolji okus, kurkuma čaj se može zasladiti medom ili limunom.
  5. Lokalna primjena: Kurkuma se može koristiti i kao lokalna primjena za ublažavanje bolova uzrokovanih išijasom. Može se napraviti pasta od kurkume i nanijeti izravno na bolno područje. Kurkuma se može miješati s drugim sastojcima poput đumbira, maslinovog ulja ili aloe vere kako bi se pojačao terapijski učinak.

U slučaju blažih simptoma ili početnog stadija išijasa te u srednjim i težim slučajevima kao nadopuna terapiji farmaceutskim lijekovima, liječnici prepisuju prirodne lijekove, poput Acuraflex proizvoda, koji se upravo temelje na kurkumi. 

Kapsule Acuralflex sadrže ekstrakt kurkumina koji ima snažno protuupalno djelovanje, usporedivo s protuupalnim lijekovima koji se kupuju na recept. 

Acuraflex krema sadrži visokokvalitetna ulja, vitamin E, aloe veru, kajenski papar, mentu čija analgetska svojstva donose trenutno olakšanje utrljavanjem na bolno mjesto i uz to njeguju kožu. Također sadrži biljne sastojke poput kurkumina, đumbira, aloe vere i drugih koji djeluju protuupalno. 

Kapsule i krema ne izazivaju nuspojave i mogu se kombinirati s drugim lijekovima.

Saznajte više o tome kako Acuraflex sastojci djeluju na išijas.