Za teške ili stalne bolove bedrenog živca, stanje mora biti tretirano tako da se ne pogoršava s vremenom.

Dostupni neoperacijski lijekovi i redovito vježbanje će svakako pomoći pri olakšavanju boli. Kod drugih, kada je bol jaka ili se ne poboljšava se uz pomoć alternativnih i medicinskih lijekova i metoda, potreban je strukturiraniji pristup liječenju, a možda i kirurški zahvat koji može biti najbolja opcija za pronalaženje olakšanja boli i sprečavanje ili smanjivanje boli i / ili disfunkcija. Ipak, treba imati na umu da se kirurškom zahvatu pristupa rijetko.

Neoperacijsko liječenje

Ciljevi liječenja išijasa su ublažavanje boli i neuroloških simptoma uzrokovanih komprimiranim živčanim korijenom. Postoji širok raspon mogućnosti za liječenje išijasa. Jedan ili više tretmana u nastavku se obično preporučuju zajedno sa specifičnim vježbama.

Hlađenje/grijanje

Za akutnu bedrenu bol, dostupni su topli i/ili hladni oblozi koji mogu pomoći u ublažavanju bolova u nogama, osobito u početnoj fazi. Obično se hladni ili topli oblozi drže oko 20 minuta i njihova se primjena ponavlja svaka dva sata. Većina ljudi najprije koristi led, ali neki pronalaze olakšanje s toplinom. Mogu se izmjenjivati. Najbolje je nanositi led s krpom ili ručnikom koji se nalazi između leda i kože kako bi se izbjeglo izgaranje leda.

U novije vrijeme, zbog ritma svakodnevnog života, aktivnije osobe radije pribjegavaju korištenju specijalnih krema kojima se također postiže efekt hlađenja, odnosno grijanja. Najpopularnije su tzv. “Prirodne kreme” zbog svog prirodnog sastava i manje mogućnosti pojavljivanja nuspojava.

Gelovi i Kreme za išijas

Korištenje gelova i krema kad je u pitanju bol zbog išijasa prva je opcija kod većine ljudi. To je i logičan put. Gelovi i kreme djeluju vrlo brzo nakon nanošenja i obično imaju višestruku funkciju npr. uklanjanje boli, eliminaciju ukočenosti, djeluju kao cijelodnevni toplo/hladni oblozi, a možemo ih svrstati u dvije kategorije.

Prirodne kreme za išijas

Učinkovite i specijalizirane prirodne kreme za išijas pojavile su se tek nedavno, a njihova djelotvornost je iznenađujuća. Kod odabira treba ipak biti oprezan jer nisu sve prirodne kreme za išijas jednako učinkovite. Za sada su se najučinkovitije pokazale one koje imaju u sastavu curcuma Longa root oil (kurkumu), zingiber officinale root oil (đumbir), aloe barbadensis leaf juice (aloe vera), camphor itd. Također, kod odabira učinkovite prirodne kreme za išijas treba pripaziti na kvalitetu sastojaka, kvalitetu ekstrakcije, količinu sastojaka, porijeklo sastojaka, zemlja proizvodnje, da li se ta krema nalazi u direktnoj prodaji putem ljekarni ili ne… Zbog teške i komplicirane proizvodnje te velike količine sastojaka, za sada su cijenovno ipak skuplja opcija nego medicinske kreme i gelovi.

Nanose se direktno na bolno i upaljeno mjesto i u većini slučajeva ne izazivaju nuspojave. Prikladne su za korištenje kroz dulje vremensko razdoblje.  Prirodne kreme za išijas koriste osobe koje traže brzo, učinkovito, sigurno sredstvo za eliminaciju boli i upale, bez nuspojava s dugotrajnim djelovanjem.

Najbolja krema za išijas

Medicinske kreme i gelovi

Učinkovite medicinske kreme i gelovi prisutni su na tržištu već dulje vrijeme. U većini slučajeva to su kreme koje sadrže ibuprofen, diklofenakdietilamin…Poznate su i pod nazivom “kreme za bolove”.  Njihovo djelovanje na bol je u početku puno snažnije od prirodnih krema za išijas, djeluju analgetski i protuupalno isto kao i prirodne kreme za išijas ali nakon određenog vremena korištenja prestanu djelovati dovoljno snažno kao što je to bio slučaj u početku njihove primjene i bol se opet javlja. Upotreba medicinskih krema na dulje vremensko razdoblje se ne preporučuje jer mogu izazvati nuspojave i navikavanje. Cijenovno su prihvatljivije većem broju kupaca.

Prirodne Kapsule za išijas

Prirodne kapsule za išijas, usko specijaliziranog djelovanja pojavile su se na tržištu tek od nedavno. Do sada je uvijek bio problem proizvesti dovoljno kvalitetan prirodni proizvod, dovoljno učinkovit i snažnog djelovanja, a da pritom krajnjim kupcima bude cijenovno prihvatljiv. Naime, išijas može biti vrlo bolno stanje koje može onemogućiti pacijenta u normalnom, svakodnevnom funkcioniranju. Prirodne kapsule za išijas moraju biti dovoljno snažne da zaista pacijentu olakšaju, umanje ili potpuno uklone bol, upalu i ukočenost. Kako bi se to postiglo, u proizvodnji se moraju koristiti iznimno probrani, najkvalitetniji sastojci, iznimno kvalitetne ekstrakcije. Taj omjer cjene, učinkovitosti i kvalitete je do nedavno bilo gotovo nemoguće ostvariti. Ipak, uspjeh je postignut uz napredak tehnologije i sve veću popularnost prirodnih “lijekova” poput Acuraflex-a. 

Istovremeno korištenje kapsula i kreme za išijas

Iskustva pacijenata koji boluju od išijasa pokazala su da je istovremena upotreba prirodnih kapsula i kreme pridonjela najvećem olakšanju. Takav prevladavajući subjektivan stav je u isto vrijeme i vrlo logičan. Na upalu, bol i ukočenost uslijed išijasa, logično je da kapsule djeluje protuupalno iznutra (unutar tijela), dok krema u isto vrijeme djeluje izvana, direktno na bolno i upaljeno mjesto, brzo, učinkovito i bez nuspojava, također analgetski i protuupalno.

Lijekovi protiv bolova

Lijekovi koji se izdaju bez recepta ili na recept često su učinkoviti u smanjenju ili ublažavanju bolova u išijasu. Nesteroidni protuupalni lijekovi (kao što su ibuprofen ili naproksen) ili oralni steroidi mogu smanjiti upalu koja je obično dio uzroka boli. Za ublažavanje boli mogu se na kratak rok (nekoliko dana i do 2 tjedna) propisati i relaksanti mišića ili narkotični lijekovi. Ne preporučuje se njihovo korištenje kroz dulje vremensko razdoblje jer mogu izazvati nuspojave i navikavanje. Cijenovno su zamjetno povoljniji nego prirodne kapsule za išijas. Preporučuje se, prije njihovog uzimanja konzultirati se s liječnikom, odrediti terapija i vrijeme njihovog uzimanja.

Kurkuma

Ulje kurkume i ekstrakt su poznati po tome što imaju snažno protuupalno djelovanje i djeluju kao anagletik. Često se nalaze u kremama i kapsulama za išijas i brojna druga bolna stanja, a koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta. Djelovanje ekstrakta ili ulja kurkume je neusporedivo jače od djelovanja začina kurkume iz razloga što začin kurkuma sadrži najviše 3-5% kurkuminoida dok ekstrakt sadrži 95% kurkuminoida.

Epiduralne steroidne injekcije

Ako je bol jaka, epiduralna injekcija steroida može smanjiti upalu. Za razliku od oralnih lijekova, injekcija ide izravno u bolno područje oko bedrenog živca radi rješavanja upale koja može uzrokovati bol. Iako su učinci privremeni (pružanje olakšanja boli za samo jedan tjedan ili do godinu dana), no ne djeluje jednako na sve pacijente. Epiduralna injekcija steroida može biti učinkovita u ublažavanju akutne boli kod bedara. Važno je da može pružiti dovoljno olakšanje kako bi se omogućilo pacijentu da napreduje s programom kondicioniranja i vježbanja.

Alternativno liječenje išijasa

Osim standardnih medicinskih tretmana, pokazalo se i da nekoliko alternativnih tretmana učinkovito ublažava bolove kod išijasa kod mnogih pacijenata. Neki od najčešćih oblika alternativne skrbi za išijas uključuju kiropraktiku, akupunkturu, terapiju kognitivnog ponašanja i terapiju masažom te povećanje unosa vitamina koji imaju pozitivno djelovanje na zdravlje zglobova.

Saznajte kako liječiti išijas na potpuno prirodan način

Kiropraktika

Prilagodbe kralježnice i ručna manipulacija koju obavljaju odgovarajuće osposobljeni zdravstveni stručnjaci, kao što su kiropraktičari i liječnici osteopatije, usmjereni su na bolje poravnanje kralježnice, što pomaže u rješavanju brojnih temeljnih stanja koja mogu uzrokovati bol išijatičnog živca. Ručna manipulacija od strane odgovarajuće osposobljenih zdravstvenih djelatnika može stvoriti bolje ozdravljenje i ne bi trebalo biti bolno.

Akupunktura

Ova praksa je usredotočena na filozofiju postizanja ili održavanja dobrobiti kroz otvoreni protok energije putem specifičnih putova u tijelu. Kose tanke igle (koje se obično ne osjećaju) umeću se u kožu blizu područja boli. Akupunktura je odobrena od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) kao tretman za bol u leđima, a Nacionalni institut za zdravlje je prepoznao akupunkturu kao djelotvornu u olakšavanju bolova u leđima, uključujući išijas.

Kognitivna terapija ponašanja

Ova terapija za uzimanje kontrole i mijenjanje ponašanja koja pobjeđuju sami sebe može biti korisna u upravljanju bolovima koji se javljaju kod išijasa, osobito u kratkom roku.

Masažna terapija

Pokazalo se da određeni oblici masažne terapije imaju brojne prednosti za bolove u leđima, uključujući povećanu cirkulaciju krvi, opuštanje mišića i oslobađanje endorfina (prirodni lijekovi protiv bolova u tijelu).

Vitamin D

Doprinosi održavanju zdravlja i jačanju kostiju, zuba i hrskavica. Osobe koje pate od išijasa nemaju mogućnost održavanja normalne razine fosfora i kalcija u organizmu te se taj nedostatak nadoknađuje kroz unos D3 kapi ili kapsula koje sadrže vitamin D u svom sastavu.

Kalcij i magnezij

Oba djeluju pozitivno u prevenciji osteoporoze te su važni za pravilan rad mišićnog i živčanog sustava i izgradnju zuba i kostiju. Ljudsko tijelo ne može samostalno proizvesti kalcij stoga se mora uzimati kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili šumećih tableta.

Gornji popis predstavlja najčešće liječenje, ali nikako nije sveobuhvatan. Postoji mnogo više opcija, a pacijenti će često morati koristiti proces pokušaja i pogrešaka kako bi pronašli ono što im najbolje odgovara.

Liječenje za ponavljajuću bol

Za većinu ljudi, dobra vijest je da proces ozdravljenja obično traje samo nekoliko dana ili tjedana. Velika većina boli uzrokovana išijasom nestaje unutar vremenskog raspona od 6 do 12 tjedana. Nakon inicijalnog ublažavanja boli, obično treba provoditi program fizikalne terapije i vježbanja.

Iskustva pacijenata su pokazala da su oni pacijenti koji su uzimali preventivno prirodne kapsule za išijas najmanje dva puta godišnje imali manju bol, slabiju upalu i nisu bili potpuno ukočeni za razliku od vremena prije takve terapije.

Ergonomska procjena radnog mjesta također može biti korisna u preporučivanju sigurnijeg održavanja zdravlja tijela i zglobova, ovisno o prirodi posla i / ili edukaciji pacijenata o čimbenicima načina života koji doprinose problemima kralježnice.

Fizikalna terapija i vježbe za išijas

Fizikalne terapijske vježbe koje uključuju kombinaciju jačanja, istezanja i aerobnog kondicioniranja središnja su komponenta gotovo svakog plana liječenja išijasa. Kada se pacijenti uključe u redoviti program ovih vježbi, mogu se brže oporaviti od bolova i manje je vjerojatno da će imati buduće epizode boli.

Opće vježbe za išijas

Vježbe se obično usredotočuju na tri ključna područja: jačanje, istezanje i aerobno kondicioniranje.

Vježbe za išijas

Vježbe jačanja

Mnoge vježbe mogu pomoći jačanju kralježnice i potpornih mišića, ligamenata i tetiva. Većina tih vježbi se ne fokusiraju samo na donji dio leđa, već i na trbušne (želučane) mišiće i mišiće gluteusa (stražnjice) i kukova. Jaki mišići jezgre mogu pružiti olakšanje boli jer podupiru kralježnicu, drže je u ravnini i olakšavaju pokrete koji produžuju ili uvijaju kralježnicu s manje šanse za ozljedu ili oštećenje.

Vježbe istezanja

Rastezanje se obično preporučuje za ublažavanje bolova. Istezanje tetiva je gotovo uvijek važan dio programa vježbanja i terapiji liječenja išijasa. Većina ljudi ne isteže mišiće koji se protežu od zdjelice do koljena u stražnjem dijelu bedra, u svojim svakodnevnim aktivnostima, stoga je vrlo važno da počnu što prije.

Aerobne vježbe

Neki oblik kardiovaskularnog vježbanja s niskim učinkom, kao što je hodanje ili plivanje obično je ključan dio oporavka, jer aerobna aktivnost potiče razmjenu tekućina i hranjivih tvari kako bi se potaknulo brže ozdravljenje. Aerobna kondicija također ima jedinstvenu korist od oslobađanja endorfina, prirodnih sredstava za ublažavanje bolova u tijelu, što pomaže u smanjenju bolova uzrokovanih išijasom.

Ove se vrste vježbi mogu izvoditi zasebno ili u kombinaciji. Primjeri vrsta vježbi koje mogu uključivati i jačanje i istezanje uključuju yogu, tai chi i pilates.

Za svakoga tko ima kroničnu bol ili relativno visok stupanj boli u obliku išijasa, jedna od mogućnosti za nježno vježbanje je terapija vodom, što je kontrolirani, progresivni program vježbanja u toplom bazenu.

Operativni zahvati

Obično je razumno razmotriti operaciju za išijas u sljedećim situacijama:

  • Teška bol u nogama koja traje četiri do šest tjedana ili više
  • Bol koja se ne oslobađa nakon zajedničkog napora na ne-kirurškom liječenju išijasa, kao što su oralni steroidi -steroidni protuupalni lijekovi, ručna manipulacija, injekcije i / ili fizikalna terapija
  • Ograničenja na sposobnost pacijenta da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima

Hitna operacija obično je potrebna samo ako pacijent doživi progresivnu slabost u nogama ili iznenadni gubitak kontrole crijeva ili mjehura, što može biti uzrokovano sindromom caude equina.

Ovisno o uzroku i trajanju boli na išijasu, obično će se razmotriti jedna od dvije opće operacije:

  1. Mikrodiscektomija
  2. Lumbalna laminektomija

Najčešći uzroci išijasa. Saznaj više. 

Mikrodiscektomija

U slučajevima u kojima je bol išijasa uzrokovana hernijacijom lumbalnog diska, mikrodiscektomija je najčešći kirurški pristup. U ovoj operaciji se uklanja samo dio hernije diska koji “štipa” živac – ostatak diska ostaje netaknut. Mikrodiscektomija se općenito razmatra nakon četiri do šest tjedana, ako teška bol nije ublažena nekirurškim sredstvima. Ako su pacijentova bol i invalidnost teški, operacija se može razmotriti prije četiri do šest tjedana. Kao opće pravilo, oko 90% pacijenata će osjetiti olakšanje od boli nakon ove vrste operacije.

Lumbalna laminektomija

U slučajevima u kojima je bol išijasa uzrokovana lumbalnom spinalnom stenozom, preporučuje se lumbalna laminektomija. U ovom kirurškom zahvatu, mali dio kosti i / ili materijala diska koji “štipa” korijen živca se u potpunosti uklanja. Laminektomija se može ponuditi kao opcija ako spinalna stenoza uzrokuje da tolerancija aktivnosti pacijenta padne na ne prihvatljivu razinu.

Jedna opsežna analiza koja je uslijedila nakon operacije tisuća pacijenata otkrila je da je laminektomija sama ili u kombinaciji s discektomijom imala stopu uspješnosti od 78%. Minimalno invazivna, ili ambulantna, obje inačice ove operacije su također dostupne kao opcija.

Operacija je odluka pacijenta

U većini slučajeva operacija išijasa je izborna, što znači da je pacijentova odluka da li treba operirati ili ne. To vrijedi i za mikrodiscektomiju i za kirurgiju laminektomije. Odluka pacijenta da se operira temelji se prvenstveno na količini boli i disfunkciji i trajanju boli. Pacijentovo cjelokupno zdravlje također je važno.

Više o išijasu u nastavku na: https://isijas.hr/isijas/