Išijas se pojavljuje onda kada se vrši pritisak na živac koji postaje stegnut, a obično se pojavljuje uzrokom pritiska diska koji se nalazi u vašoj kralježnici. Osim diska, živac mogu pritiskati i sužavanje kanala kralježnice, tzv. spinalna stenoza, određena ozljeda kao što je puknuće (fraktura) bedrene kosti ili zdjelice te širenjem arterija (aneurizma).

Vrlo je poznato da osobe s dijabetesom su rizičnije od obolijevanja od bolesti išijasa i razvoja istog s obzirom na to da dugoročna povećana razina šećera (hiperglikemija) oštećuje živce.

Kada se raspravlja o išijasu, važno je razumjeti temeljni medicinski uzrok, jer će se učinkovito liječenje fokusirati na rješavanje uzroka boli, kao i na ublažavanje akutnih simptoma.

Lumbalna hernija diska

Nastaje kada mekani unutarnji materijal diska iscuri kroz vlaknastu vanjsku jezgru i iritira ili “štipa” susjedni korijen živaca. Drugi pojmovi koji se koriste za označavanje hernije diska su “skliznuti disk”, “puknuti disk”, “ispupčen disk”,” izbočeni disk” ili “istegnuti živac”. Išijas je najčešći uzrok lumbalne hernije diska.

Degenerativna bolest diska

Dok je određena razina degeneracije diska prirodni proces koji se javlja starenjem, za neke, jedan ili više degeneriranih diskova u donjem dijelu leđa također mogu iritirati korijen živaca i uzrokovati išijas. Degenerativna bolest diska se dijagnosticira kada oslabljeni disk rezultira prekomjernim mikro-kretanjem na toj razini kralježnice, a upalni proteini iznutra diska postaju izloženi i iritiraju korijen (ili više njih) živca u tom području.

Lumbalna spinalna stenoza

Ovo stanje obično uzrokuje išijas zbog suženja spinalnog kanala. Stenoza lumbalne kralježnice povezana je s prirodnim starenjem kralježnice i relativno je česta u odraslih ljudi starijih od 60 godina. Stanje obično proizlazi iz kombinacije jednog ili više sljedećih: povećanih zglobova aspekta, prekomjernog rasta mekog tkiva i ispupčenja stavljanjem pritiska na korijene živaca, uzrokujući bol išijasa. Lumbalna spinalna stenoza obično se javlja uz spinalni artritis, a artritis također može uzrokovati ili pridonijeti simptomima išijasa.

Piriformis sindrom

Ishijadični živac može se nadražiti dok teče ispod piriformnog mišića u stražnjici. Ako piriformis mišić iritira ili ukliješti živčani korijen koji obuhvaća bedreni živac, može uzrokovati bolove tipa išijasa.

Ovo nije prava lumbalna radikulopatija, što je klinička definicija išijasa. Međutim, budući da se bol u nogama može osjećati isto kao išijas ili radikulopatija, ponekad se naziva išijas.

Disfunkcija sakroilijačnog zgloba

Iritacija sakroiliakog zgloba, smještenog na dnu kralježnice, također može iritirati živac L5, koji leži na vrhu sakroilijakalnog zgloba, uzrokujući bol u obliku išijasa. Opet, ovo nije prava radikulopatija, ali bol u nogama može se osjećati isto kao išijas uzrokovan iritacijom živca.

Dodatni česti uzroci išijasa su:

  • Trudnoća – Promjene kroz koje tijelo prolazi tijekom trudnoće, uključujući povećanje tjelesne težine, pomicanje središta gravitacije i hormonalne promjene, mogu uzrokovati išijas tijekom trudnoće.
  • Ožiljak tkiva – Ako se ožiljno tkivo – koje se naziva i epiduralna fibroza – komprimira u korijen lumbalnog živca, može uzrokovati išijas.
  • Naprezanje mišića – U nekim slučajevima, upala povezana s nižim naprezanjem mišića i / ili spazam mišića može vršiti pritisak na korijen živca i uzrokovati bolove u išijasu.
  • Tumor kralježnice – U rijetkim slučajevima, tumor kralježnice može se probiti na korijen živaca u donjem dijelu leđa i uzrokovati simptome išijasa. Moguće je da tumori potječu iz kralježnice, ali češće se tumori kralježnice razvijaju jer se rak iz drugog dijela tijela metastazira i širi na kralježnicu.
  • Infekcija – Iako rijetka, infekcija koja se javlja u donjem dijelu leđa može utjecati na korijen živca i uzrokovati išijas.
  • Fraktura – Ako dođe do frakture u lumbalnom kralješku, simptomi mogu uključiti išijas. Većina fraktura nastaje zbog ozbiljne traume (kao što je prometna nesreća ili pad) ili zbog slabljenja kostiju zbog osteoporoze ili drugog osnovnog stanja ili lijekova.
  • Ankilozantni spondilitis – Ovo stanje karakterizira kronična upala u i oko kralježnice. Često se simptomi prvi put pojavljuju u sakroiliak zglobovima, uzrokujući sacroiliitis, a simptomi mogu uključivati išijas.
  • Ostale stvari koje mogu pogoršati bol u leđima uključuju – prekomjernu težinu, ne redovito vježbanje, nošenje visokih potpetica, spavanje na madracu koji je pretežak ili previše mekan.

Pročitajte više o simptomima išijasa >